3/22/2008

Un prohom de Lleida

Avui, Dissabte Sant, m’he distret una estona veient les entrades i sortides continues de la gent a/de les esglésies. Semblava un primer dia de rebaixes. Caramba! he pensat, 2000 anys i encara hi ha qui s’en recorda.

He anat divagant sobre quin personatge cèlebre de Lleida -mort, no cal di-ho- la gent encara recordava. Com que no m'en venia ningú al cap he fet el que s’ha de fer en aquestes circumstàncies: recorre a Google. Al poc de xafardejar ha sortit el nom del Marqués de Blondel; la imatge que acompanyava al text me la fet recordar: el bust d’un home amb cara d’idiota que està situat en una de les cantonades de la plaça de Sant Joan. Els mèrits que li donaven es mereixia una visita al lloc:

“Es en 1786 cuando, gracias a Luis Blondel, marqués de Blondel, Gobernador militar y político del corregimiento de Lleida (1786-1794), y a su pensamiento ilustrado, se emprende el proyecto para construir un muro a lo largo de la margen derecha del río desde el puente Mayor hasta aguas abajo, en una longitud de unos 500 metros.”

He agafat la màquina fotogràfica i he anat a retre-li homenatge. Mentre feia l’enquadrament i tot el que es fa abans de prémer el disparador, he recordat que ja l’havia fotografiat. He tornat a casa a rebuscar. Com que l’he trobada i és molt més “honorifica” que les que li he fet avui, és la que us mostro: sembla, ben bé, un lord en plena feina judicial.

(per tots aquells interessats en l’historia dels desbordaments del Segre i el seu impacte urbanístic al seu pas per la ciutat, us recomano el web:

http://hispagua.cedex.es/documentacion/revistas/op/47/op47_6.htm

fet per Francisco José Hijós Bitrián * Ingeniero de Caminos, Canales y Puertos. Confederación Hidrográfica del Ebro, Ministerio de Medio Ambiente.

Comença a l’any 49 aC amb les penúries de Juli Cesar per envair Ilerda fins avui dia. 18 pgs.)

No hay comentarios: